Wie aan Limburg denkt, denkt aan glooiende heuvels, de zachte ''g'', Bourgondisch genieten én aan ... Limburgse vlaai. Deze gebakken lekkernij is misschien wel het meest bekende exportproduct van Limburg maar smaakt natuurlijk het lekkerst tijdens een vakantie in Limburg!
In de vroege middeleeuwen bakten de Germanen hun brood oor een steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij te smeren. De steen werd ingesmeerd met vet om te voorkomen dat het deeg teveel zou aanbakken. Om het deeg een smaakje te geven werd het ingekerfd en werd er honing of vruchtensap opgegoten. Je zou dus kunnen zeggen dat de Duitsers de uitvinder van de vlaai zijn!
Het vermoeden bestaat dat Limburgse handelaren in de 16e eeuw het zoete brood hebben meegenomen naar hun gebied.
Limburg was in die tijd een zeer arme streek waar veel boeren leefden. Met ingredienten van hun eigen erf maakten zij hun eigen variant van de Duitse vlaai. Echt populair buiten Limburg werd de vlaai aan het begin van de 20e eeuw. Het verhaal gaat dat op het treinstation van Weert de vlaaien werden verkocht aan reizigers door Antje van de Statie. De Weerter vlaai is daarmee de meest beroemde vlaai van Limburg geworden hoewel vrijwel ieder dorp in Limburg zijn eigen vlaai produceerde.
Gaat u binnenkort op vakantie in een huisje in Limburg. Geniet dan vooral in een gezellig café van een echte Limburgse vlaaipunt. U zult verrast staan hoe lekker zo’n vlaai smaakt in de provincie waar hij is uitgevonden. Afgelopen jaar werd Echte Bakker Hagedoren uit Hoensbroek overigens eerste in de Limburgse vlaaikeuring. Zijn prijswinnende gebak was een pudding-kruimelvlaai. Tientallen ambachtelijke bakkers uit Limburg streden mee om de felbegeerde titel Lekkerste ambachtelijke vlaai.