Dit moet je weten over de populaire stad Harlingen

Harlingen is een populaire stad in Friesland en één van de elf Friese steden waar Friesland om bekend staat. Tijdens een vakantie in de waterrijkste provincie van het land mag een bezoek aan deze stad niet ontbreken. 

Met bijna 15.000 inwoners is Harlingen de op vier na grootste plaats van de provincie. Harlingen ligt direct aan het IJsselmeer en de haven is de belangrijkste van heel Friesland. Dat maakt de stad geliefd bij toeristen. Harlingen is misschien ook wel de meest Nederlandse stad van Friesland. Weinig inwoners spreken de Friese taal en ook op scholen wordt het niet veel meer onderwezen. Wat Harlingen dan zo populair maakt? Er zijn ruim vijfhonderd rijksmonumenten te vinden. En een groot deel van de stad is beschermd stadsgezicht. Deze drie dingen moet je zeker doen als je in Harlingen bent.

Doen tijdens een dagje Harlingen

1. Wandelen door de haven van Harlingen
Harlingen is een belangrijke havenstad voor schepen die vrachtroutes onderhouden naar onder andere Scandinavië. De rijke historie is nog goed terug te zien in de haven. Tijdens een wandeling waan je je even terug in de tijd. Aan de Noorderhaven lieten koopmannen en kapiteins in de 18e-eeuw statige woon- en pakhuizen met fraaie gevels bouwen. Neem de tijd om alles rustig te bekijken.

2. Ontdek Werelderfgoed de Waddenzee
Wist je dat de Waddenzee op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? En ook nog eens als enige natuurgebied in Nederland. Uniek dus! Harlingen ligt aan de uitgestrekte Waddenkust. Om dit bijzondere natuurgebied te ontdekken, hoef je dus niet met de veerboot naar Vlieland of Terschelling. Ga een middag naar het Harlingen Strand of stap in de Zuiderhaven aan boord voor een tocht naar de zeehondenbank of het drooggevallen wad. 

3. Leer meer over Harlingen in het Hannemahuis
Voor liefhebbers van cultuur en historie is een bezoek aan het Hannemahuis een aanrader. Je leert er alles over de geschiedenis van Harlingen. In een prachtig historisch Patriciërshuis zit het museum ondergebracht. Je vindt er een collectie van eeuwenoude schilderijen, maritieme voorwerpen, foto’s, zilverwerk en prachtige meubelen.

Klik hier voor onze vakantiehuizen in Friesland