Dit moet je weten over Nationaal Park de Weerribben

Wellicht heb je nog nooit van Nationaal Park de Weerribben gehoord, maar dit park is zeer geliefd bij wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers. Tijd om daar meer over te vertellen.

Nationaal Park de Weerribben is meer dan 10.000 hectare groot en ligt tussen Vollenhove, Blokzijl, Steenwijk en Meppel in de provincie Overijssel. Het unieke stuk natuur is in de 18e, 19e en 20e eeuw ontstaan toen de bewoners op grote schaal het veen, dat zich in de loop van duizenden jaren had gevormd, gingen afgraven. Het veen werd uit trekgaten (de weeren) omhoog gehaald en op lange, smalle legakkers (de ribben) te drogen gelegd. Zo komt het gebied dus aan zijn naam.

Fietsen en wandelen in Overijssel

In het gebied wisselen water en land zich af zodat bijzondere dieren en planten zich er prima thuis voelen. Zowel fietsers als wandelaars kunnen hier hun ogen uitkijken. Je kunt er de otter, de boommarter en de zwarte stern tegenkomen, maar ook bijzondere planten als de parnassia en moeraswolfsmelk. Heel bijzonder zijn de moerasbossen die sinds 1950, toen er steeds minder riet in het gebied werd gemaaid, zijn ontstaan.

Ontdek het park per boot

Wie van natuur houdt, kan ervoor kiezen om allerlei activiteiten te ondernemen. Zo worden er vaak wandelingen onder leiding van een gids georganiseerd, maar ook lezingen, puzzeltochten en ontdekkingstochten in de nacht. De beste manier om dit park te ontdekken is per boot. Er zijn op veel plaatsen kano’s of fluisterboten te huren. Zeker een tip! Ook in Overijssel vind je bij ons de leukste vakantiehuizen. Hier vind je een overzicht