Het grootste watergebied van Friesland: het Tjeukemeer

Wie aan Friesland denkt, denkt aan de het uitgestrekte merengebied in deze noordelijke provincie. Het grootste meer van Friesland is het Tjeukemeer, in het Fries het: Tsjûkemar. Met een oppervlakte 22 km2 is dit een waar paradijs voor watersporters.

Waarom heet het het Tjeukemeer? Volgens een oud verhaal waren twee boerinnen, Tsjûke en Mar, onderweg van het melken terug naar huis. Toen ze langs een boerderij kwamen zagen ze dat er brand in de schuur was uitgebroken. In een poging om de brand te blussen raakten de boerinnen elkaar kwijt in de rook. Ze bleven naar elkaar roepen, ‘Tsjûke’ en ‘Mar’ en hun stemmen bleven nog lang hoorbaar. Aaneengesloten werden hun kreten de naam van het grote meer. Bij het gemaal van Echten is het standbeeld van deze boerinnen bekijken.

Beleef een ideale vakantie aan het Tjeukemeer
Tijd doorbrengen bij het Tjeukemeer staat garant voor een heerlijke vakantie. De
groene omgeving biedt mogelijkheden voor een actieve of juist totaal ontspannen tijd. Lekker genieten doe je hier aan het water of door een duik te nemen in het meer. Te koud om te zwemmen? Ga een dagje het meer op met een huurboot om lekker uit te waaien. Meer aan in één van de gezellige Friese dorpen in de buurt. Liever met de fiets? Verken de omgeving via de diverse fietsroutes die je kunt maken langs het Tjeukemeer of de andere nabijgelegen natuurgebieden zoals Het Schar, de Weerribben en het Nannewijd.

Boek een vakantiehuisje nabij het Tjeukermeer
Bij ons vind je meerdere vakantiehuisjes die zich vlakbij dit prachtige meer bevinden. In onze vakantiehuisjes kun je rekenen op luxe, ruimte en comfort.