Ken jij deze lekkernijen uit Friesland al?

Friesland is een bijzondere provincie. Het heeft een eigen taal, de Friese vlag en is de waterrijkste provincie van ons land. Ook als het om lekkernijen gaat, heeft Friesland een aantal eigen gerechten. Ken jij deze al? 

Bij een vakantie in Friesland, hoort het leren kennen van de cultuur. Zo zijn er typisch Friese producten die je zeker moet proberen. Dit zijn de vier bekendste.

1. Fries Suikerbrood

Dit brood kent bijna iedereen: Fryske Sûkerbolle, oftewel suikerbrood. Dit is een brood waarin suiker is meegebakken en kaneel aan wordt toegevoegd. Wist je dat het vroeger in Friesland een traditie was om een suikerbrood te geven aan moeders die een dochter kregen? Ja, echt! Tegenwoordig wordt het vooral gegeten omdat het echt lekker is. Bakker Schaafsma is door Fryslân culinair, een samenwerkingsverband van de betere Friese restaurants, uitgeroepen tot de beste bakker van suikerbroden van Friesland. Je vindt de bakkerij op de Dijkstraat in Franeker. Proeven dus!

2. Fryske dúmkes

Nog zo’n Friese lekkernij zijn Fryske dúmkes. Lekker voor bij de koffie! Dit zijn zoete koekjes met als geheime ingrediënten anijszaad en hazelnoten. De ingrediënten geven de koekjes een bijzondere smaak en structuur. De koekjes zijn bij talloze bakkers in Friesland verkrijgbaar. Zelf Fryske dúmkes maken? Dat kan ook.

Het recept: gebruik 1 ei, 150 gram boter, 175 gram lichte basterdsuiker, 50 gram gehakte hazelnoten, 1 theelepel kaneel, gemberpoerder en anijszaad, 150 gram bloem en een snufje zout. Meng de boter met de suiker. Doe het ei erbij en daarna het zout, de hazelnoten en de kruiden. Meng de bloem erdoor totdat er rolletjes van een vinger lengte en dikte van kunnen worden gedraaid. Gebruik genoeg bloem om het werkblad en de handen te bestuiven. Leg deze op een ingevet bakblik, op minimaal 2 centimeter van elkaar af. Bak ze in een matig warme oven (150 - 175 graden) in 20 tot 25 minuten gaar en bruin.

3. Oranjekoek

Nee, deze koek heeft echt niets met Koningsdag te maken. En ze zijn ook niet oranje. Oranjekoek heet zo door de sinaasappelsnippers die de traditionele koek zo lekker maken. Waar je ze kunt proeven? Het leuke is dat elke bakker in Friesland zijn eigen geheime recept heeft voor oranjekoek. De lekkerste vind je bij de 'Frysk Kampioen Oranjekoeke' Bakkerij Lenes in Heerenveen.

4. Sneekse drabbelkoeken 

Drabbelkoeken uit Sneek zijn zoet, krokant en luchtig. Lekker dus! Ze kruimelen wel een beetje. Deze typische koek komt uit Sneek. Hier vind je koekfabriek De Friesche Sjees, waar de familie Haga de drabbelkoeken al sinds 1850 volgens een geheim recept in pure boter bakt. Waar de naam drabbelkoek vandaan komt is zelfs volgens de eigenaar van de Friesche Sjees een mysterie. 

https://www.eenhuisjehuren.nl/vakantiehuis-friesland/