Lekker een paar dagen weg

Lekker een paar dagen weg, dat doen we in Nederland maar wat graag. Voor korte vakanties kiezen we graag voor een vakantie in eigen land. Even wat cijfers: alle Nederlanders samen gaan jaarlijks zo’n 35 miljoen keer op vakantie. Daarbij worden ruim 17 miljoen vakantie in eigen land doorgebracht. En deze binnenlandse vakanties blijken er ruim 10 miljoen korte vakanties (maximaal 3 nachten te zijn)!

Weekendje weg op vakantie

Het Weekeinde (ook wel weekend genoemd) zijn de twee dagen per week die de meest mensen niet hoeven te werken. In westerse landen zijn de zaterdag en de zondag de weekenddagen. Eigenlijk zorgde de opkomst van het christendom ervoor dat de zondag speciaal werd. Volgens de Bijbel schiep God de aarde in zes dagen en rustte hij op de zevende. Daarom lieten de gelovigen het werk liggen op zondag en gebruikten ze die dag om te bidden en naar de kerk te gaan.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd werkweek in Nederland verkort van 48 naar 45 uur en later zelfs naar 40 uur, verdeeld over 5 dagen. Ook de Nederlandse scholen sloten voortaan op zaterdag hun deuren. In Amerika was de vrije zaterdag al voor de tweede wereldoorlog ingevoerd. Henry Ford gaf zijn werknemers een volledig weekend vrij om zo meer banen te scheppen.

Midweek op vakantie

De midweek is een echt Nederlands begrip dat vooral in de vakantiebranche wordt gebruikt. De midweek duurt van maandag tot en met vrijdag. Vaak is een verblijf in een accommodatie tijdens een midweek extra aantrekkelijk geprijsd.

Waar gaat u naar toe?

De belangrijkste bestemming voor een korte vakantie in Nederland is de provincie Gelderland. Het hele jaar door worden vakantiegangers aangetrokken door de uitgestrekte bossen van de Veluwe. Maar ook de provincie Friesland, de Waddeneilanden en de kustprovincies zijn erg populair voor een paar dagen genieten.