Op deze historische plek kun je sterren kijken in Friesland

Wil je meer weten over het heelal? Over de maan, de sterren en planeten? Dat kan bij het oudste planetarium van de wereld, die gewoon in het Friese Franeker te vinden is. Een leerzaam en leuk uitje voor jong én oud.

Wij mensen zijn al eeuwenlang gefascineerd door alles wat zich in de ruimte afspeelt. Met behulp van een planetarium, een schaalmodel van ons zonnestelsel, probeerden onderzoekers al sinds de tijd van Archimedes een beeld van de ruimte te schetsen. 

Oudste planetarium staat in Friesland

Het in 1781 gebouwde planetarium in Friesland is het oudste werkende planetarium in de wereld. Het was een bouwwerk van Eise Eisinga, een leergierige jongen uit Dronrijp. Hij was een talentvol wiskundige en sterrenkundige. Met zijn kennis begon hij op 30-jarige leeftijd met de bouw van een planetarium in zijn woonhuis in Franeker. Het duurde zeven jaar voor het klaar was. Nu is het woonhuis van Eise Elsinga een museum én rijksmonument dat in de top 100 van de nederlandse UNESCO-monumenten staat.

Bezoek het planetarium van Eise Eisinga

Vier je binnenkort je vakantie in Friesland? Dan is het bezoeken van het planetarium in Franeker een leuk uitje voor jong én oud. Je krijgt er kort uitleg in de planteraiumkamer. Daarna is het museum op eigen gelegenheid te bezoeken. Ontdek het indrukwekkende raderwerk en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten. Ook aan de moderne sterrenkunde wordt aandacht besteed. Er is in het museum een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond. Kinderen kunnen een gratis speurtocht volgen. 

Vakantiehuis boeken? Klik hier