Oudste monumenten van Nederland

Tijdens een vakantie in ons eigen land hoeft u zich geen moment te vervelen. Nederland is een compact land waar ontzettend veel te zien en te doen is. Breng een bezoek aan de tientallen historische binnensteden, honderden musea of de vele attracties waar u zich makkelijk een dag lang kunt vermaken.

Ons land heeft een rijke historie en bij de vele festivals, evenementen en markten kunt u kennis maken met oude ambachten en klederdrachten. In ieder dorp of stad kunt u historische monumenten en gebouwen bekijken. Maar wist u dat de oudste monumenten in ons land meer dan 5000 jaar oud zijn? En dat deze monumenten in de provincie Drenthe te vinden zijn?

Hunebedden in Drenthe

In het uitgestrekte bossen van Drenthe liggen de prehistorische hunebedden. Ruim 5000 jaar geleden woonden in Drenthe de eerste boeren; het trechterbekervolk. Zij waren de bouwers van de hunebedden, waarvan er in Drenthe nog ruim 50 te vinden zijn. De hunebedden werden gebruikt om familieleden in te begraven. In de graven werden potten en andere dagelijkse spullen gelegd. Daaronder waren ook de karakteristieke trechtervormige drinkbekers.

Hoe werden hunebedden gebouwd?

Lange tijd hebben archeologen zich afgevraagd hoe de hunebedden gebouwd konden worden. De stenen van een groot exemplaar konden meer dan 25 duizend kilo wegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de grote stenen van een hunebed via boomstammen naar een plek werden gerold. De stenen werden op een heuvel van zand gelegd. Eerst 2 draagstenen en dan de deksteen er bovenop. Het zand tussen de draagstenen en deksteen werd weer uitgegraven zodat een grafkelder ontstond. Waarschijnlijk waren er honderden mensen maandenlang bezig met het bouwen van een hunebed.

Hunebedcentrum in Borger

De hunebedden liggen vaak verscholen op moeilijk bereikbare plekken. Hierdoor wordt de mysterieuze uitstraling van de prehistorische bouwwerken nog verder vergroot. De grootste hunebed van Drenthe ligt in Borger. Op deze plek is ook het Hunebedcentrum ontstaan. U wordt meegenomen in de verre geschiedenis. Van de laatste ijstijd waarin de enorme stenen in Drenthe terecht kwamen tot de tijd waarin u kunt mee beleven hoe de eerste boeren van Drenthe leefden.

Vakantiehuizen in Drenthe

Komt u de oudste monumenten van Nederland bewonderen? Op de site van eenvakantiehuisje kiest u uit de leukste vakantiehuizen in Drenthe.