Rookvrij vakantiehuis huren

Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, zag hij hoe de Indianen pijp rookten om religieuze en medicinale redenen. In 1518 nam een reisgezel van Columbus, de Spanjaard Rodrigo de Jerez tabaksplanten mee naar huis. Hij werd de eerste roker van Europa. Omdat de Spanjaarden het maar eng vonden dat er rook uit de neus en mond van Rodrigo kwam, werd hij maar liefst 7 jaar in de cel gezet.

Maar ondanks de angst in het begin raakte het roken in Europa ingeburgerd. Tot aan het eind van de negentiende eeuw werd tabak in Nederland vooral gepruimd en in pijpen gerookt. Maar in 1880 werd in Amerika een machine uitgevonden waarmee sigaretten in grote getale gemaakt konden worden. Na de eerste wereldoorlog werd het roken heel populair, ook door de reclamecampagnes van de sigaretten fabrikanten. Al vanaf de jaren ’50 kwamen er steeds meer verhalen naar buiten over de gezondheidsrisico’s van het roken. Maar pas in 2008 bestaat er in Nederland een rookverbod op de werkvloer en in de horeca.

Er wordt in Nederland steeds minder gerookt. Rookte in de jaren ’50 nog zo’n 60% van de bevolking, tegenwoordig rookt zo’n 20% van de bevolking van 19 jaar of ouder wel eens of dagelijks.

Vakantiehuizen waarin niet gerookt mag worden

Bij eenhuisjehuren.nl zijn niet-rokers van harte welkom. Zo’n 250 vakantiehuizen uit ons programma zijn helemaal rookvrij. En mocht u bij de 20% van onze bevolking horen en toch nog een sigaretje willen roken, kunt u dat altijd op het terras van uw vakantiehuis doen!