Vakantietrends voor 2016

Vakantie is voor velen van ons de belangrijkste bijzaak in het leven. We genieten allemaal op onze eigen manier van onze vakantie. De een spaart lang om een exotische verre reis te maken, een ander kiest ervoor om met het gezin op een camping of in een vakantiehuis in eigen land te verblijven en weer een ander gaat het liefst meerdere keren per jaar een paar dagen naar steden in binnen- en buitenland.

Trends in vakantie

Toch zijn er bepaalde trends te ontdekken en NBTC Nipo heeft in haar toekomstvisie een aantal trends op een rijtje gezet die ons vakantiegedrag – ook voor 2016 – zullen bepalen.

We gaan vaker op vakantie
Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is het aantal vakantietrips dat de gemiddelde Nederlander maakt alleen maar toegenomen. Gingen we in 1980 gemiddeld zo’n 1,84 keer per jaar op vakantie, in 2016 zal dat bijna 3 keer per jaar zijn.

We gaan korter op vakantie
We gaan steeds vaker kort op vakanties. In 1980 maakten we zo’n 6,5 miljoen vakantietrips die 2-4 dagen duurden. Dat zijn er tegenwoordig bijna 13 miljoen. We maken in 2016 meer korte dan lange (meer dan 9 dagen) of middellange (5-8 dagen) vakanties.

We geven meer uit aan vakantie
Heel opvallend is de continue groei de afgelopen 30 jaar van het bedrag dat we met elkaar aan vakantie uitgeven. Wat dat in 1985 nog zo’n 4 miljard euro, in 2016 zal dat meer dan 16 miljard euro zijn. Het grootste deel gaat op aan buitenlandse vakanties, maar in 2016 zullen we bij elkaar zo’n 3 miljard euro aan vakanties in eigen land uitgeven.

We gaan graag in eigen land op vakantie
Hoewel we dus meer geld uitgeven aan buitenlandse vakanties gaan we wel vaak in eigen land op vakantie. Ongeveer de helft van al onze vakanties zullen we in 2016 in eigen land doorbrengen. Dat zijn dan vooral kortere vakanties in hotels en vakantiehuizen.

We gaan vooral in de zomer op vakantie
Voor de vakanties in eigen land zijn er de laatste 30 jaar geen grote veranderingen geweest in het moment waarop we onze vakantie vieren. Zo’n 35% vindt plaat in de zomer en zo’n 16% in de winter. In herfst en voorjaar worden elk zo’n 25% van de vakanties gevierd.

Heeft u al plannen voor volgend jaar. Op eenhuisjehuren.nl kunt u in ieder geval al volop boeken in ons aanbod van de leukste vakantiehuizen in Nederland en Spanje.