Vissen in Friesland

Nederlanders zijn gek op vissen. Volgens TNS-NIPO is het zelfs de meest beoefende buitensport van ons land. Nederland telt maar liefst een kleine twee miljoen sportvissers. Dat vissen niet alleen een mannensport is blijkt wel uit het feit onder de sportvissers maar liefst 250.000 vrouwen zijn!

Vissers geven aan dat het ontspannen in de natuur en de spanning van het vangen van een vis de belangrijkste redenen zijn om regelmatig en in ieder jaargetijde een hengel uit te gooien. Vissen is een sport die door alle lagen van de bevolking wordt beoefend. Opvallend is dat het aantal jonge vissers de laatste jaren sterk toeneemt.

Vissen met een pas

In nagenoeg elk water in ons land wordt gevist. Zoet of zout, de sportvisserij vormt de grootste groep waterrecreanten. De waterrijke provincie Friesland is daarbij misschien wel het sportvis walhalla. Met ruim 16.000 hectare aan viswater vindt iedere sportvisser in Friesland een mooie stek.
Op de Friese meren kan bij mooi weer druk zijn, toch zijn er voor de sportvisser volop rustige visstekken te vinden.

Om te mogen vissen in Friesland heeft u de nationale VISpas nodig. U mag dan met maximaal 2 hengels vissen. Wilt u binnenkort tijdens uw vakantie in Friesland gaan vissen maar u heeft geen VISpas? Kies dan voor de Weekvergunning Fryslân. Met deze vergunning heeft u dezelfde rechten als de VISpas houders. De weekvergunning is te koop bij o.a. de VVV kantoren in Heeg, Woudsend en Sneek.

Vissen in de Waddenzee

Wilt u in Friesland gaan vissen op zee? Vooral rond Harlingen zijn een aantal uitstekende visstekken te vinden. Volgens kenners is de visstek aan de Lange Lijnbaan in Harlingen de allerbeste. Deze stek bevindt zich aan de Zeezijde achter de Zoutfabriek in Harlingen. Hier worden regelmatig dikke alen gevangen en ook maakt u kans op het vangen van schol en zeebaars. Het grote voordeel van de stek is dat u bij (te) harde wind aan de andere kant van de dijk, in de haven, kunt gaan vissen.