Waar wordt in Nederland nog klederdracht gedragen?

Met klederdracht of streekdracht wordt de traditionele kleding bedoelt die in Nederlandse gemeenschappen werd gedragen. Het is ontstaan in de 17e eeuw, toen vooral de bevolking van het Nederlandse platteland de ‘’mode’’ uit de grote steden niet zo meekreeg waardoor authentieke kledingvormen werden bewaard.

In vrijwel alle soorten streekdrachten bestaat een duidelijk verschil tussen de zondagse en doordeweekse kleding. Als je naar de kerk ging droeg je vaak kostbare kleding die eigenlijk nooit gewassen mocht worden. Bij de zondagse dracht horen ook kostbare juwelen en de mooiste mutsen. De doordeweekse kleding of werkkleding is meestal gemaakt van sterke, wasbare stof.

Het hele jaar door in klederdracht

Er zijn in Nederland nog maar enkele plaatsen waar de klederdracht het hele jaar door wordt gedragen. Dat zijn dan meestal vrouwen van boven de ’60. De bekendste plaatsen zijn Bunschoten/Spakenburg, Marken, Urk, Volendam, Arnemuiden en in Scheveningen. Ook in Zeeland op Walcheren en op Zuid Beveland lopen nog enkele tientallen mensen in klederdracht.

De toekomst van de klederdracht

Algemeen wordt aangenomen dat de streekdrachten, gedragen als alledaagse kleding over een aantal jaren uit het straatbeeld zal zijn verdwenen. Een goed idee dus om op zoek te gaan naar de plekken waar u nu nog kunt genieten van de prachtige klederdrachten vanuit uw vakantiehuis in Nederland.