Wat is er in Friesland te doen tijdens de Nationale Museumweek?

De Nationale Museumweek is de ideale gelegenheid om samen met hele gezin verschillende musea te ontdekken. Ook musea in Friesland zetten hun unieke collecties volop in de schijnwerpers. Een overzicht van de meest bijzondere tentoonstellingen in Friesland.

De Nationale Museumweek wordt gehouden van maandag 9 tot en met zondag 15 april. Ruim 400 musea zetten de deuren open om hun bijzondere collecties te tonen. Het thema van de landelijke Museumweek is ook dit jaar: Ons echte goud. Dichterbij dan je denkt!. Een greep uit het programma:

Het Fries Museum in Leeuwarden
Wil je voor weinig een tentoonstelling bezoeken? Dan moet je op zaterdag 14 en zondag 15 april het Fries Museum zijn. Je kunt er alle tentoonstellingen bezoeken voor slechts 1 euro. Hou je hersenen voor de gek in ‘Phantom Limb’: ‘Art beyond Escher’ en laat je meenemen naar een wereld waarin niets is wat het lijkt. Ontdek de nieuwe presentatie Friezen waarin klassieke portretten de Friese elite laten zien, maar ook nieuw werk van kunstenaars die gewone mensen hebben vastgelegd. Beleef je eigen Elfstedentocht met de foto’s van Hans Wilschut en ontdek de geschiedenis van het Friese landschap. Voor kinderen worden er de hele dag gratis speurtochten gehouden. Meer info vind je hier.

Museum Joure in Joure
Museum Joure houdt tijdens de Museum Week iedere dag van 14.00 tot 15.00 uur een andere instaprondleiding rondom vakmanschap, want daar richt het museum de schijnwerpers op. Op dinsdag staan de koffiebranders van Douwe Egberts centraal, op woensdag de meubels en op donderdag de boekdrukkunst. Aanmelden is niet nodig, iedereen kan deelnemen aan de rondleidingen. Meer info over de rondleidingen vind je hier

Fries Scheepvaart Museum in Sneek
Het Fries Scheepvaart Museum is een verhalenmuseum.De voorwerpen vertellen je de verhalen over de geschiedenis van de Friese scheepvaart en de historie van de stad Sneek. Het gaat dus niet alleen over skûtsjesilen, de Sneekweek en de Friese zeemacht, maar ook over de Elfstedentocht of over de Sneker Waterpoort. En er is ook een prachtige verzameling zilver te zien. Voor wie dol is op Friesland, is dit museum zeker een bezoek waard. En het museum houdt een leuke actie: de tweede persoon mag gratis naar binnen. Meer info vind je hier

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden
Keramiekmuseum Princessehof is beroemd vanwege de collecties Aziatische, Europese en moderne keramiek. Dit allemaal wordt getoond in het oude stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. Het museum bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau- en art deco-keramiek uit de periode 1880-1930. Een bijzonder museum om te bezoeken. Meer info vind je hier.