Weekendje weg in een huisje

Tot het begin van de twintigste eeuw was vakantie een luxe voor de rijken. Zondag was voor het gewone volk de enige vrije dag in de week, vakantie was er niet bij. Als kinderen schoolvakantie hadden konden ze klusjes doen in en rond het huis of gingen ze logeren bij familie.

De SDAP was de politieke partij die aan het begin van de vorige eeuw ervoor zorgde dat kinderen een echte vakantie kregen. In 1912 organiseerde de SDAP het zogeheten ‘’Vacantie-kinderfeest’’ waarbij Rotterdamse stadskinderen een dagje naar het strand konden. In 1918 werd zelfs een landelijke commissie Vacantie-kinderfeest opgericht tot in de jaren ’60 kregen ook kinderen uit andere steden een vakantie aangeboden.

Sinds wanneer hebben we vakantiegeld?

Met het toenemen van de welvaart na de Tweede Wereldoorlog werd ook het recht op vakantie steeds beter geregeld. Vanaf november 1968 is de vakantietoeslag wettelijk geregeld. Tegenwoordig krijgen werknemers een vakantietoeslag van 8% van het loon dat in mei wordt uitbetaald. Het is geen toeval dat ons vakantiegeld in mei wordt betaald. Zo weten werkgevers zeker dat hun werknemers kort voor de zomervakantie voldoende geld hebben om een vakantie te boeken en gaat iedereen na de zomer weer vol energie aan het werk!

Vaker op vakantie

Tegenwoordig gaan we in Nederland graag wat korter, maar wel vaker op vakantie. Naast een of twee weken in de zomer kiezen we er steeds vaker voor om ook in het voorjaars en het najaar nog lekker een weekendje weg te gaan. Een verblijf in een vakantiehuis van eenhuisjehuren.nl is dan natuurlijk ideaal!