Wijn uit de Achterhoek

U dacht misschien dat wijn alleen uit Frankrijk, Italië, Spanje, Australië, Zuid-Afrika of andere zonnige oorden komt. Dan kunnen we u verrassen met het verhaal van de Achterhoekse wijn.

Geschiedenis van de wijn uit de Achterhoek

Vanaf het jaar 2000 merkten steeds meer boeren in de Achterhoek dat het steeds lastiger werd om op een rendabele manier een boerderij te runnen. Vooral kleinschalige bedrijven gingen failliet en moesten het boerenbedrijf beëindigen.

Na een onderzoek door de Wageningen Universiteit bleek de grond en het klimaat in de Achterhoek best geschikt voor het telen van wijndruiven en werd in 2004 Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers opgericht. Deze coöperatie streeft ernaar om met kleinschalige wijnbouwen hoge kwaliteit wijn te produceren. Ook de manier van verbouwen en het proces van het maken van de wijn gebeurt volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden. Inmiddels produceren tientallen wijngaarden tussen de 20.000 en 40.000 flessen per jaar. Een aantal wijnboeren heeft internationale prijzen gewonnen voor de kwaliteit van de wijn.

Wijn proeven in de Achterhoek

Heeft u binnenkort een vakantiehuis in de Achterhoek gehuurd? In de gemeente Vorden ligt Wijngaard Kranenburg. Op een grondstuk van zo’n 1,5 hectare worden hier om milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd. U kunt hier het hele jaar door op zaterdagmiddag om 15.30 uur terecht voor een rondleiding met een proeverij van 4 verschillende Achterhoekse wijnen. Van half mei tot half september ook op donderdag op hetzelfde tijdstip. Vooraf aanmelden is niet nodig.